Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Routerek, Gatewayek és Modemek

2022. 05. 20. 14:36:35

Bevezető

Teltonika eszközökA hálózatokkal kapcsolatban különböző kifejezéseket használunk: routerek, gatewayek vagy átjárók és modemek. Ezeket a kifejezéseket hasonló témákban is alkalmazzuk, így a használatuk még homályosabb lehet. Cikkünk célja, hogy megkönnyítsék az eligazodást a különböző eszközök útvesztőjében.
 
A Teltonika Networks a routereiről híres a leginkább. 2018 végén piacra dobták a TRB családot, mely IoT gatewayeket tartalmaz, és a közelmúltban pedig a TRM modem sorozatot is. A kérdés tehát, hogy ezek a kifejezések csak szinonímái egymásnak vagy tényleges segítséget jelentenek a különböző eszközök megkülönböztetésére? Cikkünk célja, hogy megkönnyítsék az eligazodást a routerek, gatewayek és modemek útvesztőjében.

 

Modemek

Kezdjük a modemekkel az ismerkedést. A hálózatok világában a legrégebbi kifejezés a modem.  A modem egy hardver, ami egyetlen feladatot lát el: A pontból B pontba továbbítja az adatot. A modemek nem programozható eszközök, így nem tartalmaznak adatbiztonsági szolgáltatásokat és nem rendelkeznek adatforgalom irányítási képességekkel sem. Mindezek felett, a modemek kulcsként működnek az internethez. Hasonlóan egy kulcshoz, a modemek nagy többsége nem tud kapcsolatot létesíteni a cél eszközzel szoftveres segítség nélkül. Jó példa a modemre a Teltonika TRM Modemek sora.

 

Routerek

Lépjünk tovább a routerekre, melyek a legfejlettebb eszközök a hálózatépítésben. A routereket, hasonlóan a modemekhez, az internet elérés létrehozásához és kezeléséhez használjuk. Azt is mondhatjuk, hogy minden routerbe be van építve egy modem. Azonban a hasonlóság ebben ki is merült. Amikor egy routert használunk, nincs szükség kiegészítő eszközre, ami kontrollálja a működését. A routerek önállóan képesek internet kapcsolat kialakítására. Ezentúl a routerek több eszköz részére is tudják biztosítani az internet elérést interfészeiken keresztül. Adatirányítási képességekkel rendelkeznek, így egyidejűleg több eszköz részére is képesek internet elérést biztosítani. A routerek ezen tulajdonsága, hogy egyszerre több interfészt kezelnek és különböző eszközök kapcsolódhatnak hozzájuk, teszik a routereket sokoldalúan és rugalmasan használhatóvá a különböző feladatok megoldása kapcsán. A routerek általában korszerű adatbiztonsági rendszerrel vannak felszerelve:  úgymint tűzfalak, többszörös adat csatornázási szolgáltatások. Mindezek hozzájárulnak a kiterjedt adatvédelemhez és a kibertámadások rizikójának csökkentéséhez. Mindent egybevetve, a router leginkább hálózati eszköznek tekinthető, mely egyidejűleg több eszköz biztonságos internetelérését teszi lehetővé. Egy jó példa az ilyen eszközökre a Teltonika RUT vagy a Milesight UR sorozat elemei.

 

Átjárók

Milesight LoRaWAN® GatewayVégül beszéljünk a gatewayekről vagy másnéven átjárókról. Az átjáró kifejezést széles körben alkalmazzák, azonban gyakran nem helyesen. Az átjárókat gyakran összekeverik a routerekkel, nem is véletlen, hiszen nagyon hasonlóak. Ha megnézzük a  gatewayek és routerek alkalmazhatóságát és tulajdonságait, sok közöset találunk. Mind a routerek, mind az átjárók önállóan működnek és általában korszerű adatbiztonsági rendszerrel vannak felszerelve, úgymint tűzfalak és többszörös adat csatornázási szolgáltatások. De akkor mi is a különbség közöttük?

Az átjáró kifejezést olyan eszközökre használják, amelyek két, gyakran, különböző protokoll szerint működő infokommunikációs hálózatot kapcsolnak össze úgy, hogy az átjáró mindkét hálózatba egyszerre illeszkedik és azok részeként működik. A többi hálózati eszközzel  azok saját protokollján kommunikál. Ezáltal lehetővé teszi az átjáró két oldalán található különböző kommunikációs protokollokat használó eszközök egymással való kommunikációját.  Ennek megvalósításához az átjárók különböző protokoll szerint működő hálózatok esetén protokollkonverziót hajtanak végre. Ilyen eszköz például a Milesight IOT UG63 Mini LoRaWAN Gateway

Teltonika TRB142A másik alapvető különbség a routerek és a gatewayek között a támogatott interfészek számában van. Amíg a routerek úgy lettek tervezve, hogy többszörös interfészt kezelnek, addig a internet gatewayek amelyek a felhasználó által menedzselt otthoni hálózatot és az internet szolgáltató által menedzselt hálózatot köti össze, csak egy interfészt képesek kezelni. Tehát elmondható, hogy amíg a routerek több eszköz internethez való kapcsolatát biztosítják, addig a gatewayek csak egy eszközét képesek kialakítani. Erre tökéletes példa a Teltonika TRB átjáró család.

 

Összegzés

Remélhetőleg, cikkünk segítséget nyújt a különböző eszközök megkülönböztetésében és könnyebbé teszi a megértést, hogy mit is jelent, amikor azt mondjuk, hogy minden router egy gateway és minden gateway egy modem, de fordítva már nem igaz a mondás.