Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan válasszunk routert a következő IoT projektünkhöz?

2022. 04. 09. 20:07:06

Mit érdemes megfontolni egy IoT projekt adatkapcsolatának megtervezése során?

Sok helyzetben jónak tűnhet a számos választási lehetőség, azonban a szabadság magával hozza annak a felelősségét, hogy a megfelelő megoldást válasszuk.

Több, mint 200 mobilinternet router és gateway gyártóval a világon, a választás nagyon is számít. Természetesen ahhoz, hogy a lehető legjobb megoldást válasszuk az IoT projektünkhöz, kellően informáltnak kell lenni mind az elérhető hardverek és szoftverekről és minden egyéb, a kivitelezést segítő más tényezőről.

Előbb nézzük meg a teljes képet és fokozatosan közelítsük meg az egyéni esetekben alkalmazható legoptimálisabb megoldást. Mindenekelőtt, határozzuk meg, milyen szintű igényt kell kielégíteni.

  • Hobby- különböző DIY megoldások, jellemzően kis beruházású projektek

  • Háztartások elektronikái- okos otthon megoldások, hordozható technológiák, kis és közepes vállalkozások

  • Ipari IoT- okos gyárak, automatizált felügyeleti és szabályozó rendszerek, távoli elérés ipari méretű projektek esetén 

  • Ipari léptékű projektek- a teljes ipari infrastruktúrát lefedő telepítések; úgy mint logisztika, okos városok, okos mezőgazdaság és egyéb nagy kiterjedésű projektek.

Ha sikerült megválasztani, hogy melyik méretben is gondolkodunk, egyszerűbb a tervezés, mind a megoldás, mind a költségek és munkafolyamatok tervezésében. A következő lépés, hogy végiggondoljuk, mik azok a kulcsfontosságú faktorok, amelyek befolyásolhatják a feladat kivitelezését.

Megbízhatóság

A megbízhatóság sokkal többet jelent annál, mint hogy a beszállító kitűnő eredménnyel dolgozik együtt más ügyfelekkel. Jó, ha számításba vesszük a dolgok technikai oldalát is. Megbízható a hardver abból a szempontból, hogy minden szükséges védelemmel el van látva és az IoT projet még abban az esetben is megfelelően fog működni, ha valamilyen előre nem látható esemény fog történni? Vessünk egy pillantást azokra az alapvető tulajdonságokra, amelyek növelik a megbízhatóságát a terméknek, amit éppen készülnénk megvásárolni.

Automatikus újraindítás

Valószínűleg már mindannyian hallottunk arról a megoldásról, hogy ha valamilyen probléma merült fel a készülékkel kapcsolatban, próbálkozzunk meg a ki- majd bekapcsolásával, hiszen ez sokszor megoldást jelenthet. Azonban, sok esetben nem megoldható a személyes jelenlét és a manuális kézi újraindítás. A készülék rendszeres újraindítása egy nagyszerű megelőző intézkedés az előforduló kisebb problémák elhárítására. Az automata újraindító funkció pontosan erről gondoskodik.  Az úgynevezett Ping Reboot végrehajtja az időszakos újraindításokat, illetve helyreállítja az internet kapcsolatot. Ennek tudatában  mindenképp érdemes megnézni, hogy a készülék, amit venni készülünk rendelkezik-e ilyen funkcióval, ezáltal is minimalizálva a leállások és a szükséges hibaelhárítások számát.

A Watchdog

WatchdogA másik nagyszerű lehetőség a megbízhatóság növelésére az úgynevezett Watchdog. Ez lehet egy elektronikai komponens vagy egy szoftveres időzítő, ami monitorozza a szoftver és és hardver működését. Ha fellépne egy probléma és az időzítő hibásan nem indítja el a felügyeleti modult a Watchdog még ebben az esetben is sok javítási lehetőséget tud végrehajtani. Egy ilyen funkcióval tovább növelhető az automata hibaelhárítási lehetőségek száma és csökkenthető az emberi közbeavatkozások szükségessége. Javasolt tehát, hogy a választott eszköz rendelkezzen Watchdog funkcióval vagy hasonló hibaelhárítási  megoldással.

Átállás vésztartalékra - Failover

A Failover egy létfontosságú funkció, mely biztosítja a szünet nélküli kapcsolatot. Ha az elsődleges kapcsolat megszakad, az eszköz automatikusan egy másik, elérhető lehetőségre vált. Ezáltal a rendszer megszakítás nélkül stabil sebességgel üzemel tovább. Ugyanakkor lehetőség van arra is, hogy beállítsunk egy ilyen átállást abban az esetben is, ha a kapcsolatunk lassulna. A Teltonika Network és Milesight ipari routerek akár 3 failover lehetőséget is kínálnak, modelltől függően. Válasszuk ki az igényeinknek leginkább megfelelő routert, mely lehetőleg legyen ellátva ilyen megoldással is. 

Könnyű használat

A könnyű használhatóság szintén egy meghatározó faktor, amit érdemes megfontolni a választásnál.  Attól függően, hogy milyen léptékű a telepítés, szükségünk lehet az IoT felszerelés hatékony felügyeletére. Érdemes olyan megoldást keresni, ami lehetővé teszi a hibák távolról történő orvoslását, ami nem mellesleg a cég költségeit is jelentősen csökkenti. Ha nem kell minden hiba esetén kiszállni a helyszínre és manuálisan megoldani a problémát, azzal nagy mértékben csökkenthetőek az IoT rendszerünkre fordított költségek. Ugyanakkor fontos az egyszerű telepíthetőség és hogy az összes szükséges kapcsolat a rendelkezésünkre álljon.

Elérhető információ

Fontos, hogy az elérhető információkhoz könnyen hozzáférhessünk. Természetesen, a legtöbb kérdésünkre megtalálhatjuk a választ online, az interneten. Azonban egy hivatalos tudástár az adott termékhez a legjobb és legegyszerűbb megoldás. A legmegfelelőbb, ha a beszállító rendelkezésre bocsát egy telepítési kézikönyvet, példákat állít a lehetséges konfigurációkról és alkalmazási lehetőségekről. Jó, ha utána járunk a kompatibilitási kérdéseknek is, hiszen sok szerelősorba még régebbi komponenseket telepítettek. 

Széleskörű tudástárral segítjük partnereink munkáját, illetve gyártóink oldalain több ezer cikk érhető el a lehetséges alkalmazások elősegítésére. Megtalálhatunk minden szükséges információt a telepítéstől a konfigurációs példákon át a való életbeli alkalmazásokig, melyek segítik a minél egyszerűbb döntéshozatalt. Minden elérhető információ folyamatosan frissített. Mindezeken felül, nem csak szöveges, hanem rengeteg videó anyag is elérhető a  Teltonika Networks illetve Milesight YouTube csatornáin keresztül. Számos oktató videót és tesztet is meg lehet itt tekinteni.

Egy router ára - Árképzés

Teltonika routerTermészetesen, mindenki a legolcsóbb megoldásra törekszik a feladat kivitelezése során. Azonban néhány gyártó olcsó megoldásokkal kecsegteti vásárlóit, majd csak később derül ki, hogy néhány alapvető komponens nem található meg a termékükben, mint például antenna, kábel, rögzítő konzol vagy a távoli elérés. Ennek tudatában érdemes megvizsgálni az ajánlatot abból a szempontból is, hogy a kínált megoldás rendelkezik-e szoftveres és hardveres szempontból azokkal a tulajdonságokkal, amikre szükségünk van. 

Az általunk forgalmazott eszközök magukban foglalják mindazokat a kellékeket, amikre az IoT telepítése során szükséges lehet (antennákat, tápegységet, kábeleket stb.) Illetve kínálatunkban rengeteg egyéb kiegészítő is elérhető pl. speciális rögzítő konzolok, nagy hatékonyságú kültéri antennák és kültéri tokozatok, din-sínes tápegységek kiegészítő kábelek.  Ennek a gyakorlatnak köszönhetően a partnereinknek nem kell külön bajlódnia a hiányzó alkatrészek felkutatásával. ipari router tokozat

Biztonság

A biztonság egy cég életében kulcsfontosságú. 2021-ben a különböző adatvédelmi incidensek kb. 4.24 millió dollárba kerültek a cégeknek világszerte. Döntő fontosságú, hogy az okos megoldás összes folyamata biztonságos legyen. Ha egy harmadik fél hozzáfér a switch-hez vagy a routerhez, azzal az egész rendszer biztonsága és működése veszélybe kerülhet. Az IoT elengedhetetlen kellékei a tűzfalak, a VPN és a különböző tanúsítványok. Természetesen, vannak olyan intézkedések, amelyeket csak a Ön tud megtenni, de egy alapvető biztonsági szintet a gyártónak is biztosítania kell.

Biztonsági kódok

Kétségtelenül az első vonalbeli biztonságot egy megbízható jelszó adja. Azonban ez olyannyira nyilvánvaló, hogy néhányan megfeledkeznek róla. A legtöbb feltörést az alap jelszó meghagyása okozza. A Teltonika Networks úgy oldotta meg ezt a problémát, hogy kötelezővé tette a jelszó módosítását, mielőtt eszközeinket az IoT-megoldásba telepítené. A rendszer engedélyezése előtti kötelező jelszó módosítással jelentősen megnő a biztonság.

Tűzfal és VPN

tűzfalA tűzfal és a VPN a két legkiválóbb biztonsági eszköz. A VPN távoli magán hálózatok közötti biztonságos kapcsolatot teremti meg, titkosítja az adatokat és az anonimitást biztosítja a böngészés során. Ezen kívül sokféle biztonsági protokollal rendelkezik, ami tovább növeli a hálózat biztonságát.  A tűzfallal beállítható, hogy kinek van hozzáférése a hálózathoz és az eszközökhöz, tehát úgy viselkedik, mint egy gát a biztonságos és nem biztonságos hálózatok között. A Teltonika Network és a Milesight routerek nagyszerű választékkal szolgálnak a biztonsági intézkedések kapcsán. Előre beállított tűzfalak, különböző VPN szolgáltatások, web szűrők, TCP dump és még sok más, így az adatbiztonság már a legelső perctől fogva biztosított.

Záró gondolatok

Menjünk még egyszer gyorsan végig, mire is kell odafigyelni, mikor egy IoT projektet tervezünk. Először is el kell dönteni, hogy milyen léptékű lesz a feladat, milyen pénzügyi keret áll rendelkezésre a kivitelezés során és milyen kiegészítő hardverekre lesz szükség a kapcsolati problémák megoldásánál.

Ezután nagyon gondosan meg kell tervezni a teljes megoldást. A tervezés során kapjuk meg a válaszokat a kérdéseinkre, mint például milyen funkciókra is lesz szükségünk? Ne feledjük milyen fontos a beszállító és a termék megbízhatósága. Hozzáférhetőek-e kiegészítő információk, amikre szükségünk lehet egy probléma megoldása során? 

Keressünk könnyen telepíthető eszközöket, mellyel elkerülhetjük a felesleges kiadásokat úgy mint új dolgozók és szakemberek alkalmazása a kivitelezés során. Végül, de nem utolsó sorban keressünk nagy biztonságú megoldásokat, ezáltal megőrizve, hogy a beruházás ép és biztonságos maradjon. 

Feltétlenül tekintse meg eszközeink széles kínálatát, amely éppen a megfelelő választás lehet az Ön számára, most, hogy tudja, hogyan válassza ki a megfelelő hardver és szoftver kombinációt! Kérdés esetén pedig keressen minket!