Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mik azok a PLC-k? És hogy működnek?

Tudod, hogy mi az a PLC, mire használjuk, milyen feladatokat hajthatunk velük végre?

A PLC vagy másik nevén programozható logikai modul egy programozható elektronikai eszköz, amit ipari automatizálásra használunk. Industrial Shields PLC

A PLC-ket először az autógyártás számára fejlesztették ki, hogy rugalmasan és könnyen programozható eszközökkel helyettesítsék a huzalozott, relés logikai rendszereket. Azóta széles körben elterjedt alkalmazásuk, hiszen ezek a vezérlők nagy megbízhatóságúak, így zord környezetben is megállják helyüket. A PLC-k alapvetően az adatfeldolgozásban játszanak szerepet, gyakorlatilag az elektronika karmestere, mely képessé teszi a rendszert az adatok feldolgozására és bizonyos feladatok végrehajtására.


Egy egyszerű példával élve a PLC-hez egy érzékelőt csatlakoztatva és a PL C-t felprogramozva, automatikusan megvalósíthatjuk, hogy ha a szenzoron X értéket kapunk, akkor a PLC kimeneteire kapcsolt jelzőberendezésen riasztást indíthassunk, amely  az X érték elérésekor aktiválódik. A PLC kitűnő példája a valós idejű rendszereknek, hiszen a kimeneten az eredménynek limitált időn belül létre kell jönnie, különben véletlen és nem szándékos működés hozunk létre.

JelzőberendezésA PLC-k központi feldolgozó egységből (CPU), memóriából, be- és ki Szenzorokmenetekből, valamint egy kommunikációs interfészből állnak:

 • A CPU a memóriában tárolt vezérlőprogram végrehajtására és kimeneti jelek küldésére szolgál,

 • Memóriaegység, amely a bemenetekről és a processzor által végrehajtandó programokról tárol adatokat,

 • A bemenetek és kimenetek a PLC és a külső vezérlő eszközük, például érzékelők és aktuátorok csatlakoztatására, valamint a folyamat adatainak fogadására és küldésére szolgálnak.

 • A kommunikációs interfész a távoli eszközökre, PLC-kre illetve PLC-ktől fogadja és továbbítja az adatokat.

 

Az Industrial Shields PLC-k különböző CPU-val rendelkeznek:

M-duino PLC

Milyen előnyei vannak az ipari automatizálásnak?

 1. Csökkennek a költségek. Az automatizált adatelemzés csökkenti a gépek meghibásodásának esélyét és a működésben történő leállások számát. 

 2. Növekszik a termelékenység - a termelés a hét minden napján, a nap minden órájában lehetséges.

 3. Javul a minőség. Kiküszöböli az emberi hibákat, és javítja a kínált termékek minőségét és homogenitását. Ezért az automatizált gyártási folyamatok időtállóbbak, stabilabbak és megbízhatóbbak, ha automatizálási rendszerrel kezelik őket.

 4. Ipari biztonság. Az ipari automatizálás alkalmazása növeli a biztonságot olyan  munkakörülmények között, ahol a dolgozók veszélyes munkakörülmények között végzik munkájukat.

 5. Pontos eredmények. A pontosság nagymértékben javul, ahol az adatgyűjtés automatizált.

 6. Jobb munkakörülmények és értéknövelés. Olyan munkakörnyezetben, ahol ipari automatikai rendszer működik, a munkavállalók értékes idejüket olyan feladatokkal tölthetik, ami nagy hozzáadott értéket kíván. 

 7. Ipari kommunikáció. Az ipari automatizálás lehetővé teszi a vállalat számára, hogy folyamatosan, szünet nélkül gyűjtse a gépek és berendezések által közölt adatokat. Ezért a berendezések felügyelete és a gyártás nyomon követhetősége sokkal jobban kontrollált.

Számtalan olyan alkalmazás létezik, amelyet a PLC-k kiszolgálhatnak, és széles körben alkalmazhatóak különböző iparágakban. Nézzünk meg néhány igazán figyelemre méltó alkalmazást.

Ipari alkalmazások

 • Automatikus töltőrendszer palackokhoz vagy folyadékokhoz

 • Papíripari felhasználás: könyvek, újságok és egyéb nyomtatott anyagok gyártásához

 • Érzékelők PLC rendszerhez való kapcsolásával kontrollálhatjuk a hőmérsékletet vagy a páratartalmat

 • Üvegipar: üveggyártás és a hozzá tartozó nyilvántartások vezetése

 • Élelmiszerek és italok csomagolására és címkézésére szolgáló rendszerek

Erőművek automatizálása

 • A PLC-vel felszerelt Smart Grid rendszer figyeli és észleli a hibás helyzeteket

 • Valós idejű vízszintérzékelés és adatgy Iotűjtés PLC technológiával

 • Egy automatizált olaj- és gázerőműben PLC-re van szükség az olyan feladatokhoz, mint az olajszűrés, a lángbiztonsági ellenőrzések, a jelzőfény be- és kikapcsolása, valamint a szelepváltás az üzemanyag-átváltáshoz

 • Egyes elektromos berendezések (például a megszakító kioldása, a kondenzátor kapcsolás) automatikusan üzemeltethetők PLC-vel

Kereskedelem automatizálása

 • Intelligens jelzőrendszer vezérlés

 • Kezelőgépek automatizálása

 • Kútvízelvezető rendszer automatizálása

 • Nyomásszabályozás többmotoros szivattyúkban

 • Logisztikai berendezések automatizálása

 • Parkoló- és autómosó rendszerek

 • Jelzőlámpák vezérlése

Háztartási alkalmazások

 • Víztartályok, ciszternák vízszint ellenőrzése

 • Szennyvíztározók szintellenőrzése

 • Nyílászárók nyitásának és zárásának automatizálása

 • Ventilátorok és légkondicionálók távoli vezérlése

PLC-k programozása

Az Industrial Shields nyílt forráskódú hardverek lehetővé teszik, hogy különféle programozási nyelvvel dolgozzunk. Így az ESP32 vagy Arduino alapú PLC-knél az Arduino nyelvet (C / C ++), a Raspberry Pi alapúaknál pedig sokféle nyelvet ( mint például a Python, Javascript, Arduino PLCGo vagy Unix Shell, stb.) használunk, hiszen az operációs rendszer ezt lehetővé teszi. Ezen kívül annak olyan nyílt forráskódú platformok is, mint például a Node-RED, amelyen keresztül a PLC un. flow nodes -ok segítségével nagyon egyszerűen programozható. Ily módon azok a csomópontok, amelyeket a felhasználó drag and drop módszerrel felhasználhat, láthatatlan kódot tartalmaznak maguk mögött, amely elvégzi a szükséges műveleteket, anélkül, hogy a programozónak különösebben bajlódnia kellene. A Node-Red platformon hivatalos csomópontok is elérhetőek az Arduino, a Raspberry Pi vagy az Industrial Shields eszközök számára, amelyek segítségével nagyon egyszerűvé válik a programozás.

Az Arduino, az ESP32 vagy a Raspberry Pi mögött egy nagy közösség áll, amely úgy készít projekteket és példákat, hogy azokat folyamatosan megosztják a közösséggel. Tehát, még ha nem is tudja, hogyan kell programozni a PLC-ket, nagyon könnyű megtalálni a megoldást ezeken a fórumokon.

Tehát ha az ideális programozható logikai vezérlőt keresi akkor az Industrial Shields nyílt forráskódú ipar igényeire készített PLC-k és Panel PC-k kiváló választást jelentenek a felügyeleti, adatgyűjtési, vezérlési és automatizálási megoldásokhoz.