Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Helium Minerek üzemeltetése távoli helyeken

2022. 01. 28. 00:00:00

Összegzés

A Helium 2013-ban kezdte meg misszióját: egy hálózat kiépítését, mely egyszerűbbé teszi az IOT eszközök kapcsolódását. A Helium egy decentralizált, vezeték nélküli hálózat, amely szerte a világon  lehetővé teszi az eszközök számára a vezeték nélküli hálózati kapcsolatot valamint a földrajzi helymeghatározást anélkül, hogy energiaigényes műholdas helymeghatározó hardverre vagy drága mobilhálózatra lenne szükség.

RakWireless Helium MinerA Helium nagy kiterjedésű vezeték nélküli hálózatának működése a Helium blokkláncon és HNT tokenen alapul. A rendszer független a monopol helyzetű hagyományos szolgáltatóktól, hiszen önálló kiszolgálókból épül fel, amelyeket a rendszerhez kapcsolódó felhasználók, úgynevezett ‘miner’-ek üzemeltetnek. A minerek ösztönözve vannak a rendszer megfelelő kiépítésére, folyamatos üzemeltetésére és bővítésére azáltal, hogy crypto valutát kapnak a tevékenységükért, melynek mennyisége nagyban függ a kiépített rendszer minőségétől.

Nagyon izgalmas, hogy egy ilyen forradalmian új alternatíváját ismerhetjük meg a hálózatoknak, mely még több lehetőséget kínál a felhasználók számára. A Helium Blockchain által működtetett “The People's Network” paradigmaváltást jelent a decentralizált vezeték nélküli infrastruktúra számára. A Helium rendszer értékei összecsengenek a Teltonika Network eszközökkel kapcsolatos  filozófiánkkal. Az OpenWRT alapú RutOS szoftverünk is egy nyílt forráskódú szoftver, ezáltal megteremti a felhasználók számára a lehető legnagyobb rugalmasságot. Ez a rendszer így szabadon alakítható az igényeknek megfelelően. Továbbá biztosítjuk azt a  nagyszerű lehetőséget, mint mindig, hogy a nyilvánosság részére rengeteg oktató anyagot teszünk elérhetővé, ezáltal a felhasználók előtt nyitott a lehetőség a kívánt konfiguráció létrehozására.

Kihívás

A Helium ‘minereknek’ internet kapcsolatra van szüksége a Helium szerverekkel való kommunikációhoz és az ún. Proof-of-Coverage (PoC) biztosításához. A Proof-of-Coverage alkalmával a hálózaton található hotspotok véletlenszerűen és automatikusan lefedettségi igazolást végeznek. A tesztek sikeres teljesítése és tanúsítása után kapják a felhasználók a HNT tokeneket.  Csak a validált hotspotok jogosultak Token alapú nyereségre, így természetes, hogy megbízható internetkapcsolatra van szükség a PoC sikeres elvégzéséhez és ezáltal a jövedelmező Hélium Network Hotspot üzemeltetéshez.

Meglévő infrastruktúrától távol eső vagy vidéki helyszínekre telepített Hotspotok számára a vezetékes internet kapcsolat vagy akár áramellátás általában nem áll rendelkezésre. Mégis, hogy a Helium hálózati lefedettség bővüljön, Hotspotokat kell telepíteni ezekre a területekre is és a Teltonika Network erre az eshetőségre is tud megoldást kínálni.

Megoldás

A távoli helyekre kihelyezett Helium Hotspotok olyan önállóan is működőképes megoldást igényelnek; amelynek a működtetéséhez nem szükséges a telepítési helyen való rendszeres, személyes jelenlét vagy odautazás. A Teltonika Network RUT240 LTE Cat4 celluláris router tökéletes választás ilyen követelmények teljesítéséhez. Nem csak a könnyű és felhasználóbarát, vezeték nélküli telepítés miatt, hanem az alacsony fogyasztás miatt is. Legnagyobb teljesítményen sem fogyaszt többet 6,5W-nál, így egy 5W igényű Helium Hotspottal kombinálva az energia igény még könnyen fedezhető egy napelemmel kombinált 12 V-os 55Ah-ás szigetüzemű, akkumulátoros rendszerrel.

A szoftver oldaláról vizsgálva a Teltonika Network eszközök felhasználóbarát WebUI-val rendelkeznek, mely hatékony mobil kommunikációt tesz lehetővé, könnyen konfigurálható tűzfallal és különböző VPN protokollokal, melyek fokozzák a biztonságot. Emelett a felhasználó beállíthatja, hogy a RUT240 nyilvános vagy megosztott IP címmel működjön. Az RMS-t hozzáadva a rendszerhez egy távolról teljesen felügyelhető és menedzselhető megoldást kapunk, melyet könnyű naprakészen tartani, a legújabb firmware-vel frissíteni az otthona vagy irodája  kényelméből. A rendszer automata riasztást küld bármilyen leállásról.

Előnyök

  • A mobilinternetes adatkapcsolat  és a változatos csatlakozási lehetőségeknek köszönhetően a RUT240 plug-n-play megoldást kínál a gyors és könnyű telepítéshez

  • Az alacsony fogyasztás lehetővé teszi a napelemek illetve akkumulátorok használatát olyan helyeken, ahol nincs a hagyományos elektromos hálózathoz hozzáférés.  

  • A felhasználóbarát WebUI rengeteg hasznos eszközt kínál a hatékony kapcsolódás menedzseléséhez és a legmagasabb biztonsági szinttel rendelkezik.

  • A Teltonika Network RMS biztosítja a teljes távoli elérést és menedzselést.

Miért válassza a Teltonika Network elemeit?

A Teltonika Network széles termékportfóliója tökéletesen illeszkedik a különböző IoT megoldásokhoz, egyúttal könnyen illeszthető a változatos feltételekhez a különböző projektek során. A Teltonika Network rendszer tervezésénél kiemelt figyelmet szenteltek annak, hogy az eszközök akár távoli, vezetékes infrastruktúrában fejletlen területeken is elérhetőek és használhatóak legyenek. Mindemellett pedig  megalkottuk az RMS Remote Management rendszert, mely olcsón,  és felhasználó barát környezetben biztosítja a távoli elérést a Teltonika Network eszközökön.