Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Biztonsági fényfüggöny vagy biztonsági lézerszkenner?

Biztonsági fényfüggöny vagy biztonsági lézerszkenner?


A Biztonsági Lézerszkennerek és a Biztonsági Fényfüggönyök piacán a Datasensing azon kevés cégek egyike, amely saját fejlesztésű és gyártású eszközöket kínál mindkét termékkörben.  Ki tudna tehát jobban válaszolni a kérdésre, mint maga a Datasensing?

Hogyan működik a biztonsági lézerszkenner?

A biztonsági lézerszkennereket a potenciálisan veszélyes területeken és gépeken dolgozók védelmére fejlesztették ki. Az EN 61496-1 és EN 61496-3 szabványok szerint a biztonsági lézerszkennerek elektro-érzékeny védőberendezésnek (ESPE) és diffúz visszaverődésre reagáló, aktív optoelektronikus védőeszköznek (AOPDDR) minősülnek, amely a következő meghatározás szerint "optoelektronikus küldő- és vevőelemek által előállított érzékelő funkcióval rendelkező eszköz, amely érzékeli az eszközben egy tárgy jelenléte miatt keletkező optikai sugárzás diffúz visszaverődését egy meghatározott kétdimenziós védőmezőben". Egyszerűen fogalmazva, a biztonsági lézerszkenner olyan eszköz, amely 190°-tól 275°-ig terjedő szögben forgó lézersugarat bocsát ki, amely a visszavert fény terjedési ideje alapján érzékeli a tárgyak vagy a kezelők jelenlétét és távolságát.

A Datasensing továbbfejlesztett biztonsági lézerszkennerei az SLS termékcsaládba tartoznak

Hol használják a biztonsági lézerszkennereket?

biztonsági lézerszkenner statikus alkalmazásaA biztonsági lézerszkenner alkalmazása lehet statikus, amikor a kezelő belépését vagy jelenlétét érzékeli egy területen, például egy robotcellában vagy dinamikus, amikor a lézerszkennert automatizált irányított járműre (AGV) szerelik, és az útjában lévő akadályokat illetve kezelőket érzékeli. lézerszkennet automatizált irányított járműre

A biztonsági lézerszkennerek vízszintes (optikai tengely ≤30°) vagy függőleges (optikai tengely >30°) elhelyezésű alkalmazásokban is használhatók.

     

Vízszintes felszerelés esetén az érzékelés általában a padlóhoz közeli és azzal párhuzamos síkban történik, jellemzően olyan veszélyes területeken, amelyeket ember is megközelíthet, például nyitott robotcellák illetve fém, fa vagy más anyagok feldolgozására szolgáló gépek esetében. Függőleges felszerelés esetén az érzékelés a padlóra merőleges síkban történik, és olyan akadályt hoz létre, amelyben a kezelő védelme kialakítható, például a szállítószalagok vagy raklapozó területeknél.

Hogyan működik a biztonsági fényfüggöny?

A biztonsági fényfüggönyöket a potenciálisan veszélyes területeken és gépeken dolgozó munkavállalók védelmére is használják. Az EN 61496-1 és az EN 61496-2 szabvány szerint a biztonsági fényfüggönyök elektro-érzékeny védőberendezésnek (ESPE) és aktív optoelektronikus védőeszköznek (AOPD) minősülnek, amelyet a következőképpen határoznak meg: "Optoelektronikus küldő- és vevőelemek által létrehozott érzékelő funkcióval rendelkező eszköz, amely érzékeli az eszközben a meghatározott védelmi mezőben lévő átlátszatlan tárgy jelenléte miatt keletkező optikai sugárzás megszakadását". Alapvetően akkor érzékel, ha egy tárgy, kezelő vagy annak részei (pl. ujj, kéz vagy kar) megszakítanak egy vagy több fénysugarat.

A Datasensing legújabb biztonsági fényfüggönyei az SH4 termékcsaládhoz tartoznak

Hol használják a biztonsági fényfüggönyöket?

Hol használják a biztonsági fényfüggönyöket?A biztonsági fényfüggönyöket csak statikusan lehet alkalmazni veszélyes pontok védelmére. Például fémmegmunkáló gépek közelében vagy veszélyes területek, például szállítószalagok, raklaprakodók és automatizált raktárak hozzáférésének védelmére. A biztonsági fényfüggönyök vízszintes vagy függőleges felszereléssel telepíthetők.

A biztonsági fényfüggönyök vízszintes szerelése esetén az érzékelés általában a padlóval párhuzamos síkban történik. A tipikus alkalmazások közé tartozik a kezelő jelenlétének érzékelése egy védett területen, mielőtt egy veszélyes folyamatot vagy gépet elindítanának.


Függőleges felszerelés esetén az érzékelés a padlóra merőleges síkban történik, ami hatékonyan akadályozza és ellenőrzi a veszélyes területek vagy gépalkatrészek megközelítését.

 

 

Biztonsági lézerszkenner vagy biztonsági fényfüggöny, hogyan válasszon?

A gépekben használt biztonsági érzékelő kiválasztása a teljes kockázatcsökkentési folyamat része. Ez a folyamat a gép által jelentett összes lehetséges kockázat elemzésével és értékelésével kezdődik és a biztonsági rendszer validálásával és tesztelésével zárul.

A kiválasztott biztonsági érzékelőnek meg kell felelnie a gépre jellemző biztonsági követelményeknek. Ha nincsenek gépspecifikus követelmények, akkor a biztonsági rendszert úgy kell megtervezni, hogy megfeleljen az összes általános biztonsági és egészségügyi szabványnak, mint például: EN ISO 12100: 2010 Gépek biztonsága - A tervezés általános elvei - Kockázatértékelés és kockázatcsökkentés; EN ISO 13849-1: 2008 Gépek biztonsága - A vezérlőrendszerek biztonsággal kapcsolatos részei. 1. rész: A tervezés általános elvei; EN ISO 13849-2: 2012 Gépek biztonsága - Vezérlőrendszerek biztonsággal kapcsolatos részei. 2. rész: Validálás. Az általános rendszertervezés határozza meg a biztonsági érzékelőkkel szemben támasztott követelményeket. A biztonsági érzékelőkkel kapcsolatos paraméterek és funkciók alábbi listája a kiválasztási folyamatot segítő ellenőrzőlistaként szolgálhat.

1. Teljesítményszint (PL) és előírt teljesítményszint (PLr)

A teljesítményszint a következő öt szint (a, b, c, d, e) egyike, amelyek meghatározzák, hogy az irányítórendszer biztonsággal kapcsolatos része mennyire képes egy adott biztonsági funkciót ellátni.

A teljesítményszint függ a rendszer kialakításától, a felhasznált alkatrészek megbízhatóságától, a veszélyes hiányosságok diagnosztikai lefedettségétől és a biztonsági részek azon képességétől, hogy elkerüljék a gyakori és szisztematikus hibákat. A kockázat csökkentéséhez minimálisan szükséges teljesítményszint (PLr) három tényezőn alapul:

 1. a sérülés súlyossága;

 2. a veszélynek való kitettség gyakorisága;

 3. a veszély elkerülésének lehetősége.

A biztonsági lézerszkennerek jellemzően PL d Teljesítményszintel rendelkeznek, míg a biztonsági fényfüggönyök a Type-2 változat esetén elérhetik a PL c, a Type-4 típus esetén pedig a PL e értéket.

A Datasensing type-2 fényfüggönyök az SG2 termékcsaládban, míg a Datasensing type-4 fényfüggönyök az SG4 termékcsaládban találhatóak meg.

Biztonsági fényfüggönyök2. Biztonsági integritási szint (SIL)

A biztonsági integritási szint a biztonsági eszköz által elért megbízhatósági szintet fejezi ki. Minél magasabb egy biztonsági rendszer vagy funkció SIL integritási szintje, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy a biztonsági rendszer vagy funkció meghibásodik. A gyakorlatban, a veszélyes meghibásodás óránkénti valószínűségét (PFHd) is figyelembe véve, egy alacsony teljesítményszint PL c a SIL 1, egy PL d a SIL 2, egy PL e pedig a magasabb SIL 3 szintnek felel meg.

3. Típus

A biztonsági lézerszkennerek - kialakításuktól és optikai teljesítményüktől függően Type 3, míg a biztonsági fényfüggönyök Type 2 vagy Type 4 besorolásúak. A Type 2 besorolás esetében a maximálisan elérhető teljesítményszint a PL c, míg a Type 4 esetében a maximális teljesítményszint PL e. Ezért a gépeken a legnagyobb kockázatok csökkentése érdekében Type 4 típust kell használni.

4. Érzékelési képesség vagy felbontás

Az érzékelési képesség annak a legkisebb tárgynak az átmérője, amely a készüléket aktiválja, ha az érzékelési zóna bármely pontjára kerül. Az érzékelési képesség értéke a válaszidővel együtt döntő fontosságú a fényfüggöny és a veszélyes zóna között szükséges minimális biztonsági távolság kiszámításához.

Biztonsági lézerszkennerek egyéb kiválasztási kritériumai, további figyelembe veendő műszaki specifikációk

 • Munkatávolság, különböző biztonsági és figyelmeztető értékekkel;

 • Programozható zónák és területek száma;

 • Az a nyílásszög, amely felett az érzékelés történik;

 • A válaszidő minimális értéke;

 • Egyéb funkciók, mint például sebességmérés, kikapcsolás, master/slave, programozás és felügyelet Ethernet, FieldBus interfészeken keresztül stb.

 • Felbontás (pl. 14 mm-es ujj, 30 mm-es kéz, vagy 2, 3 vagy 4 sugárral rendelkező test érzékelés);

 • Szabályozott magasság, amely 150 mm-től 3 m-ig vagy annál is tovább terjedhet;

 • A kibocsátó és a vevőegységek közötti működési távolság;

 • A ház mérete, anyaga és mechanikai jellemzői, mint például az IP-védelem vagy a holt zóna hiánya;

Fejlett biztonsági funkciók

További kiválasztási kritérium lehet a további fejlett funkciók megléte, pl. automatikus/manuális újraindítás, EDM, némítás, felülbírálás, kitakarás, kaszkádolhatóság, interferenciavédelem stb.

Újraindítási reteszelés

Ez a funkció három esetben akadályozza meg a gép automatikus újraindítását:

 • az érzékelőberendezés működtetése után a gép működési ciklusának veszélyes szakaszában

 • a gép üzemmódjának megváltozása után

 • a gép indításvezérlő eszközeinek megváltoztatása után.

Az indítási reteszelés megakadályozza a gép automatikus indítását, amikor az elektromos áramellátás bekapcsol, vagy ha az megszakad, majd visszaáll. Mindkét funkció a Kézi újraindítás beállításával érhető el.

Külső eszközfelügyelet (EDM)

Ez a funkció a biztonsági berendezésen kívüli vezérlőberendezések állapotát figyeli.

A biztonsági berendezésnek tiltás állapotba kell kapcsolnia, ha az EDM által felügyelt eszközök valamelyikében rendellenes állapotot észlel.

Némítás és felülbírálás

A biztonsági berendezés a biztonsági funkció(k) ideiglenes automatikus felfüggesztésére is kényszeríthető, például az anyagok áthaladásának lehetővé tétele érdekében, miközben a speciális némító érzékelőknek köszönhetően továbbra is érzékeli a kezelőt és biztosítja a biztonságos üzemet.

A némító funkciónak biztonsági követelményei:

 • Független a kezelői beavatkozástól

 • a némítás legalább két jelzésből álló sorozat után kezdődik meg

 • a kockázatértékelésnek megfelelően szükség lehet némítást jelző berendezésre.

 • ideiglenes: egy bizonyos időkorlát elérésekor le kell állítani.

 • a némító érzékelőket úgy kell elhelyezni, hogy azok érzékeljék a rakomány tényleges jelenlétét

 • mindig be kell tartani a gépre vonatkozó különleges előírásokat (C típusú szabvány).

Blanking (Kitakarás)

Ez a funkció lehetővé teszi egy vagy több, egyenként meghatározott méretű terület maszkolását, amelyek helyileg rögzítettek (Fixed Blanking) vagy mozgathatók (Floating Blanking) az érzékelési zónában. Ily módon tárgyak vagy gépalkatrészek maszkolhatók, és figyelmen kívül hagyhatóak a védett területen belül.

Cascading (Kaszkádolás)

Ez a funkció lehetővé teszi két vagy több biztonsági fényfüggöny összekapcsolását egymással, ezáltal pedig egy olyan rendszer kialakítását, amely egyetlen eszközként működik, így lehetővé teszi például a védett magasság növelését vagy különböző geometriák kialakítását, akár négyzet alakban, akár más kialakításban.

Interferencia elleni védelem

Ha két vagy több készüléket egymáshoz közel vagy akár egymás mellé szerelnek fel, az interferencia elleni védelem biztosítja, hogy a biztonsági érzékelés során ne zavarják egymás működését.

Milyen termékeket ajánl a Datasensing?

Ha könnyen kezelhető lézerszkennerre van szüksége, akkor a széles választékkal rendelkező SLS biztonsági lézerszkennereket ajánljuk. Fényfüggönyein közül a legtöbbet eladott az SG4 széria, azonban ha továbbfejlesztett környezeti jellemzőkre és kibővített funkcionalitásra van szükség, akkor a vadonatúj SH4 család vagy a szuperkompakt SLIM széria jöhet számításba. Ezenkívül a világon egyedülálló IP69K rozsdamentes acélból készült és higiénikus kivitelű SG4-H biztonsági fényfüggönyöket a gyógyszeripari aszeptikus környezetekhez készítették.

biztonsági fényfüggönyök SLS biztonsági lézerszkennerek